Даремно витрачені кошти: 10 діагнозів, які не потребують лікування медикаментами

Нерідко через паніку після озвученого лікарем діагнозу пацієнти, не розібравшись, скуповують в аптеках безліч препаратів. Проте насправді не всі хвороби потребують медикаментозного лікування, а деякі відхилення, виявлені під час аналізів, взагалі не варті уваги.
Про це розповіла гінеколог Анастасія Мельничук на своїй сторінці в Instagram. Вона назвала 10 розповсюджених діагнозів, які не треба лікувати.
Уреаплазма
Наявність в мазку уреаплазми не є уреаплазмозом. Зазвичай це норма у дівчат, адже Ureaplasma parvum та Ureaplasma urealiticum відносяться до умовно-патогенної флори, яка завжди живе у піхві.
Сюди ж відноситься і гарднерелла, мікоплазма (окрім Micoplasma genitalium), атопобіум. Ці бактерії можуть розглядатись тільки у співвідношенні з лактобактеріями та при наявності скарг.
Кандида
Лікарка каже:

Виявлена кандида в мазку – це ще не кандидоз. Кандидоз – це коли у вас є типові скарги для цього захворювання. Ці гриби звичайні жителі піхви, як і уреаплазма. Вони дійсно не розуміють за що їх постійно видворяють з домівки.

ВПЧ-вірус папіломи людини
Цей вірус дуже часто передається статевим шляхом, іноді може провокувати рак шийки матки. Тому лікарі радять проходити вакцинацію. Мельничук зазначає щодо цього вірусу:

Часто самоелімінується з організму, потребує тільки пап-тесту з вашого боку, іноді кольпоскопії та звичайного огляду у лікаря. Лікувати ВПЧ, знижувати вірусну нагрузку не треба, бо не існує дієвих препаратів.

Лейкоцити в мазку
Така "знахідка" також не завжди вказує на запалення, тому не потребує рутинного лікування.
Ерозія шийки матки
Щодо цього діагнозу гінеколог стверджує:

Ерозія шийки матки – та сама хворь, через яку кожна друга дівчина вважається хворою, припікається шийка матки, використовуються недієві препарати.

Лікарка пояснила, що це є варіантом норми. Ерозія – це ектопія циліндричного епітелію, коли епітелій з цервікального каналу розповсюджується на шийку матки, вкриту багатошаровим плоским неороговілим епітелієм.
Вагініт
Нерідко, озвучуючи такий діагноз, лікарі просто виписують препарат Гексикон. Насправді вагініт без збудника не є діагнозом. Мельничук зазначає:

Треба розібратись, яка саме бактерія викликає симптоми, на яку і буде спрямоване лікування. Взагалі нічого не лікуйте спринцюванням.

Фолікулярна кіста та кіста жовтого тіла (лютеїнова)
Такі утворення розсмоктуються самостійно протягом 1-6 місяців, і не потрібні жодні ліки: Серрата, Тазалок, Нормоцикл тощо.
Спайки
Виявлені спайки в малому тазу під час огляду – та ще екстрасенсорика. Їх можна запідозрити, якщо в минулому були операції на органах черевної порожнини. Побачити їх можна під час лапароскопії та усунути суто хірургічним шляхом.
Підвищений рівень андрогенів
Якщо при підвищеному рівні цих гормонів цикл у нормі та немає таких симптомів, як гірсутизм, акне, алопеція, лікування не потрібне.
Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ)
Цей синдром неясної етіології точно не лікується Нормоциклом, Циклодином, і тим паче саморобними настоянками для спринцювання.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment